Informatie over alcohol

Informatie over alcohol

Het kan zijn dat je al veel weet over alcohol. Maar misschien zijn er inzichten waar je nog niet van op de hoogte was. We hebben wat interessante informatie over alcohol(gebruik) op een rijtje gezet. Bij onderdeel 2 in de module kan je ook je kennis testen.

De lever
Alcohol wordt in de lever omgezet in aceetaldehyde en azijnzuur. Deze stoffen zijn in principe giftig voor de lever. De lever kan zichzelf tegen alcoholschade beschermen. Deze beschermende factoren kunnen uitgeput raken bij overmatig alcoholgebruik, waardoor leverschade kan ontstaan. Langdurig overmatig alcoholgebruik veroorzaakt leververvetting. Leververvetting is omkeerbaar: na stoppen met alcoholgebruik herstelt de lever zich weer. Als een ernstige vetlever ontstaat, kan de lever gaan zwellen. Dit gaat vaak gepaard met pijn, slechte eetlust, misselijkheid en braken.

Slapen
Alcohol lijkt een goed middel om in te slapen. Als je alcohol gebruikt om gemakkelijker in te kunnen slapen dan heb je voor hetzelfde effect steeds meer alcohol nodig: er treedt gewenning op voor het effect op slaap. Ook is de kwaliteit van slapen minder goed als je alcohol drinkt voor het slapen gaan. De verwerkingsprocessen in je hersenen tijdens de slaap, functioneren minder goed als je alcohol gedronken hebt. Je slaapt bovendien minder diep, je wordt vaker wakker en je wordt minder uitgerust wakker.

Bloeddruk
Een lage alcoholconsumptie vermindert de kans op aderverkalking en hartaandoeningen. Je moet je dan houden aan de norm voor verantwoord alcoholgebruik.

Voor iedereen gelden de volgende adviezen:

  • hoe minder alcohol, hoe beter
  • drink 2 dagen in de week geen alcohol
  • drink geen alcohol als je nog wilt werken, studeren of sporten
  • drink geen alcohol als je ziek of moe bent
  • drink geen alcohol als je nog moet deelnemen aan het verkeer
  • drink geen alcohol als je zwanger wilt worden
  • alcohol drinken als reactie op stress of persoonlijke problemen is riskant
  • pas op met alcohol bij medicijngebruik