Dagelijks leven

Dagelijks leven

Als je besluit te minderen of te stoppen met drinken, kunnen er moeilijke momenten of situaties komen. Wat zijn jouw risicosituaties of uitlokkers? En hoe ga jij om met sociale druk?

Risicosituaties

Risicosituaties zijn je valkuilen: alles wat jou in de verleiding kan brengen om te gaan drinken. Het kunnen bijvoorbeeld plekken zijn waar je gewend bent om een drankje te nemen, of vrienden met wie je altijd een borrel neemt. Ook kunnen valkuilen emoties als verdriet of boosheid zijn die maken dat je trek krijgt in een drankje. Wanneer je de risicosituaties goed in kaart brengt, kun je je daarop voorbereiden en voorkomen dat je gaat drinken op die momenten. De module kan je hierbij helpen.

Aan de slag met Risicosituaties >>

Sociaal netwerk

Wanneer je besluit om een periode minder te drinken of te stoppen, zullen sommige mensen verbaasd reageren. Anderen zullen aandringen om toch iets te nemen. Uitspraken als: ‘Doe niet zo ongezellig!’ of: ‘Ach, één drankje kan toch geen kwaad?!’ kunnen ervoor zorgen dat je toch toegeeft, bijvoorbeeld om van het gezeur af te zijn, en dat je tegen je voornemen in gaat drinken. De module helpt je om te gaan met sociale druk.

Aan de slag met Sociaal netwerk >>